Wolverine

english Wolverine
Wolverine
Wolverine 01.jpg
Conservation status

Least Concern (IUCN 3.1)
Scientific classification e
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Family: Mustelidae
Genus: Gulo
Species: G. gulo
Binomial name
Gulo gulo
(Linnaeus, 1758)
Subspecies

G. g. luscus
G. g. gulo

Gulo gulo distribution.svg
Wolverine ranges

ringkasan

  • seorang penduduk asli atau penduduk Michigan

Gambaran keseluruhan

The wolverine (/ wʊlvəriːn /) (wolverene juga dieja), Gulo Gulo (Gulo adalah Latin untuk "pelahap"), juga dirujuk sebagai pelahap, Carcajou, skunk bear, atau quickhatch, adalah spesies darat terbesar keluarga Mustelidae. Ia adalah karnivora yang rawan dan berotot, lebih rapat menyerupai beruang kecil daripada mustelid lain. Haiwan yang bersendirian, ia mempunyai reputasi keganasan dan kekuatan dari segi saiznya, dengan keupayaan yang didokumenkan untuk membunuh mangsa lebih banyak daripada dirinya sendiri.
Wolverine didapati terutamanya di kawasan terpencil hutan boreal Utara dan tundra subarctic dan alpine di Hemisfera Utara, dengan bilangan terbesar di Kanada Utara, negara Alaska Amerika, negara-negara Nordik tanah besar Eropah, dan seluruh Rusia barat dan Siberia . Penduduknya terus menurun sejak abad ke-19 kerana terjebak, pengurangan pelbagai dan pemecahan habitat. Wolverine kini pada dasarnya tidak hadir dari hujung selatan julat Eropahnya.
Flesh eye Itami family. Panjang 80 cm, ekor kira-kira 20 cm. Bentuknya menyerupai badak, tetapi rambut badannya berwarna coklat tua yang panjang, dan bahu mempunyai ikat pinggang coklat-coklat dari sisi. Diagihkan di Tundra dan Taiga dari Benua Eurasia, Utara Amerika Utara. Tidur di hutan, tidur di gua / batu pada tengah hari, nocturnality. Eucalyptus, kuda, burung, buah-buahan dan sebagainya. Alam adalah ganas. 1 loceng 2 hingga 4 kanak-kanak. Bulu dibuat menjadi permaidani dsb.