merpati biasa merpati

english common crowned pigeon
Western crowned pigeon
Western Crowned Pigeon (Goura cristata) in TMII Birdpark.jpg
At Taman Mini Indonesia Indah Birdpark, Jakarta, Indonesia
Conservation status

Vulnerable (IUCN 3.1)
Scientific classification e
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Columbiformes
Family: Columbidae
Genus: Goura
Species: G. cristata
Binomial name
Goura cristata
(Pallas, 1764)

Gambaran keseluruhan

Merpati barat yang dimahkotai , yang juga dikenali sebagai merpati biasa atau burung merpati berwarna biru ( Goura cristata ) adalah burung merpati biru-abu-abu yang berwarna biru dengan bulu mata berwarna biru di kepala dan bulu topeng biru gelap di sekeliling matanya. Kedua-dua jantina hampir sama tetapi lelaki sering lebih besar daripada perempuan. Ia rata-rata 70 cm (28 inci) dan berat 2,100 gram (4.6 lbs).
Bersama dengan saudara-mara yang dekat dan sangat mirip dengan Victoria merpati merpati dan burung merpati di selatan, ia adalah salah satu yang terbesar dan dianggap sebagai salah satu anggota keluarga merpati yang paling indah. Burung merpati barat ditemui di dalam dan menjadi endemik kepada hutan hujan rendah di Papua, bahagian Indonesia di New Guinea; spesies burung merpati lain yang mendiami kawasan yang berlainan di pulau itu. Diet terdiri terutamanya daripada buah-buahan dan biji benih.
Diburu untuk makanan dan bulunya, ia tetap biasa di kawasan terpencil. Kerana hilangnya habitat yang berterusan, jangkauan terhad dan kelebihan huru hara di beberapa kawasan, merpati barat yang ditaksir dinilai sebagai Rentan pada Senarai Merah IUCN Spesies Terancam. Ia disenaraikan dalam Lampiran II CITES.
Merpati barat yang dimahkotakan pertama kali digambarkan oleh naturalis Jerman Peter Simon Pallas pada tahun 1764 dan diberi nama binomial Columba cristata . Satu kajian phylogenetic molekular yang diterbitkan pada tahun 2018 mendapati bahawa merpati barat yang ditakdirkan adalah yang paling berkait rapat dengan burung merpati Sclater ( Goura sclaterii ).
Burung Pigeon. Panjang sayap 37 cm di dalam dan di luar, yang terbesar di merpati terumbu, seluruh badan berwarna biru kelabu yang cantik, dengan kepala atas rambut mahkota. Diagihkan berhampiran New Guinea, sering hidup di atas tanah. Ia selamat di zoo.