minyak zaitun

english olive oil
Olive oil
Oliven V1.jpg
Extra virgin olive oil presented with green and black preserved table olives
Fat composition
Saturated fats
Total saturated Palmitic acid: 13.0%
Stearic acid: 1.5%
Unsaturated fats
Total unsaturated > 85%
Monounsaturated Oleic acid: 70.0%
Palmitoleic acid: 0.3–3.5%
Polyunsaturated Linoleic acid: 15.0%
α-Linolenic acid: 0.5%
Properties
Food energy per 100 g (3.5 oz) 3,700 kJ (880 kcal)
Melting point −6.0 °C (21.2 °F)
Boiling point 700 °C (1,292 °F)
Smoke point 190 °C (374 °F) (virgin)
210 °C (410 °F) (refined)
Solidity at 20 °C (68 °F) Liquid
Specific gravity at 20 °C (68 °F) 0.911
Viscosity at 20 °C (68 °F) 84 cP
Refractive index 1.4677–1.4705 (virgin and refined)
1.4680–1.4707 (pomace)
Iodine value 75–94 (virgin and refined)
75–92 (pomace)
Acid value maximum: 6.6 (refined and pomace)
0.8 (Extra virgin)
Saponification value 184–196 (virgin and refined)
182–193 (pomace)
Peroxide value 20 (virgin)
10 (refined and pomace)

ringkasan

  • minyak dari zaitun

Gambaran keseluruhan

Minyak zaitun adalah lemak cair yang diperoleh dari buah zaitun (buah Olea europaea ; keluarga Oleaceae), tanaman pokok tradisional di Lembangan Mediterranean. Minyak dihasilkan dengan menekan seluruh zaitun. Ia biasanya digunakan dalam masakan, sama ada untuk menggoreng atau sebagai salad dressing. Ia juga digunakan dalam kosmetik, farmaseutikal, dan sabun, dan sebagai bahan api untuk lampu minyak tradisional, dan mempunyai kegunaan tambahan dalam sesetengah agama. Terdapat bukti terhad mengenai kemungkinan manfaat kesihatannya. Zaitun adalah salah satu daripada tiga pokok makanan utama dalam masakan Mediterranean; dua yang lain adalah gandum dan anggur.
Pokok zaitun telah ditanam di sekitar Mediterranean sejak abad ke-8 SM. Sepanyol adalah pengeluar minyak zaitun terbesar, diikuti oleh Itali dan Greece. Walau bagaimanapun, penggunaan per kapita tertinggi di Greece, diikuti oleh Sepanyol, Itali, dan Maghribi. Penggunaan di Amerika Utara dan Eropah utara jauh lebih kecil, tetapi semakin meningkat.
Komposisi minyak zaitun bervariasi dengan kultivar, ketinggian, masa panen dan proses pengekstrakan. Ia terdiri daripada asid oleik (sehingga 83%), dengan jumlah asid lemak yang lain termasuk asid linoleik (sehingga 21%) dan asid palmitik (sehingga 20%). Minyak zaitun tambahan dungu diperlukan untuk tidak mempunyai lebih daripada 0.8% keasidan bebas dan dianggap mempunyai ciri-ciri rasa yang baik.

Minyak non-kering kuning pucat yang diperoleh daripada buah zaitun. Graviti spesifik ialah 0.914 hingga 0.929 (15 ° C), indeks biasan ialah 1.4654 hingga 1.4683 (25 ° C), nilai asid ialah 3.6, nilai saponifikasi ialah 185 hingga 197, dan nilai iodine ialah 70 hingga 90. Ia menjadi keruh pada 10 ℃ dan menjadi pasta pada 0 ℃. Sekitar 25% minyak zaitun adalah gliserida pepejal (terutamanya gliserida asid stearat, asid palmitik, dan asid arabic), dan kira-kira 75% adalah gliserida cair (kaya dengan gliserida seperti asid linoleik dan asid oleik). Zaitun masak telah dikeringkan dan kemudian diperah oleh kaedah tekanan sejuk. Hasil kira-kira 20%. Digunakan secara meluas dalam minyak masak, kosmetik, bahan mentah sabun, dan penggunaan ubat. Kegunaan ubat termasuk menggosok, salep, dan enema. Di sisi yang boleh dimakan, penggunaan minyak perendaman adalah penting. Sebagai tambahan kepada ikan bilis ikan bilis dan sardin minyak, Diasinkan Digunakan untuk sebagainya. Ia sering digunakan dalam hidangan seperti Itali, Sepanyol, dan Greece, tetapi ia tidak sesuai untuk makanan yang digoreng kerana rasa merosot apabila dipanaskan untuk jangka masa yang panjang. Minyak zaitun cenderung menjadi berawan pada suhu di bawah 10 ° C, dan amat ketara dalam asid stearic dan palmitic.
Yasuzou Uchida

Minyak pengeringan diperoleh dengan pengeringan dan memerah buah zaitun masak. Cahaya kuning. Titik beku 0 - 6 ° C. Minyak salad dan minyak masak lain (juga bercampur dengan minyak bijan, minyak biji kapas, dll), kosmetik, bahan mentah sabun dan sebagainya, dan juga sebagai minyak oleaf sebagai ubat, ia digunakan untuk enema agen, pekat yang dapat diemulsikan, agen salutan, agen menggosok dan sebagainya.
→ Item yang berkaitan dengan makanan Itali | Zaitun | Minyak camellia | Minyak yang tidak kering | | Sabun Marcel (sabun)